Is Leeuwarden eigenlijk wel de moeite waard om een blog over te beginnen?

Sinds half februari 2020 woon ik in de binnenstad van Leeuwarden. Tussen 2001 en 2004 heb ik ook in Leeuwarden gewoond. De terugkeer, na 16 jaar, is schokkend. Er is zo veel veranderd in die jaren. Niet alleen in infrastructuur maar ook in de ‘beleving en presentatie’ van de stad. Dat zal vast te maken hebben met het jaar 2018 maar ook met de veranderde tijdgeest.

Mijn eerste bezoeken aan Leeuwarden waren in 1996 toen ik 1 jaar heb gewerkt voor ‘Columns Classic’ aan de Tuinen. Daar maakten wij cd’s en televisieprogramma’s over klassiek muziek. Die namen wij op in Engeland, Polen, België en Nederland.

Soms verbleef ik in een hotel want ik woonde toen nog in Amsterdam waar net als in Leeuwarden, sporadisch Fries wordt gesproken. In ieder geval was het elke avond in Leeuwarden volledig uitgestorven. Na 6 uur was iedereen weg, pleite en verdwenen. Nu is dat alleen nog maar mogelijk met een Coronacrisis die twee weken na mijn verhuizing naar Leeuwarden een feit werd.

Ik heb tussen maart en juli dit jaar een fotoboek over Leeuwarden gemaakt. ‘Leeuwarden in detail’ is de titel en het boek is te koop bij boekhandel Van der Velde, Fries Museum en de Afûk. Het is een puur fotoboek, alleen een kleine introtekst en verder 487 foto’s. Vandaar dit blog om toch nog wat teksten te leveren.

Dit blog gaat over Leeuwarden en hoe ik het nu allemaal ervaar. 

Category
Tags

Comments are closed